De dans ontsprongen
Het had weinig gescheeld of het leven van Rob Broekman was op 17 september 1944 geëindigd. Op die dag vielen er twee bommen in zijn straat; de Bloemstraat in Arnhem. Zeven buren kwamen daarbij om. En veilig was zijn leven door de oorlog toch al niet.
Rob’s vader, Frits, was Joods en droeg een gele ster. Door zijn huwelijk met een niet-Joodse vrouw leek vervolging hem bespaard te blijven. Maar de angst ervoor bleef bestaan. Op 17 september 1944 rende Rob naar huis toen hij alle vliegtuigen en de uitgeworpen zilverstroken zag. Toen zijn vader de bommen op zich af zag komen en naar beneden rende, vloog de deur al uit zijn sponningen door de ontploffingen. Garage van Zijl en de huizen ernaast hadden een voltreffer gehad. In de puinhoop van de garage trof Rob’s vader, de oude Van Zijl dood aan met een levende baby op zijn arm. Hij nam de baby mee.
Hij nam de baby mee.
Tijdens de evacuatie besloot vader Frits de gele ster af te doen. Via adressen in de buurt ging het gezin samen met lotgenoten met paard en wagen op weg naar Apeldoorn. Ze overnachtten in kasteel Deelerwoud en in een kerkje in Hoenderloo, op het stro. Vervolgens vertrokken ze via Barneveld te voet richting Soest. Onderweg moesten ze herhaaldelijk schuilen voor beschietingen en luchtgevechten. In Soest verstopte vader Frits zich tijdens razzia’s in het moeras, terwijl moeder Jeanne de drie kinderen rustig hield en de Duitsers om de tuin leidde. Gelukkig sprak ze een aardig woordje Duits. In december besloot het gezin met een open vrachtauto mee te rijden naar Friesland op zoek naar eten. Bij de controle op de IJsselbrug in Zwolle werd Rob’s vader in de volle laadbak over het hoofd gezien.
Eenmaal in Leeuwarden genoten ze van brood met boter en soep. Na een paar nachten gingen ze per trekschuit naar Dokkum waar ze op drie verschillende adressen werden ondergebracht. De achtjarige Rob kwam terecht bij de familie Banga, die als een zoon voor hem hebben gezorgd. Het kinderloze gastgezin van zijn jongere zus wilde haar zelfs adopteren.
Tot ver na de oorlog hield de familie Broekman contact met de gastgezinnen.
Rob heeft nog steeds zijn gele ster
Aan vaderskant had Rob tijdens de oorlog 63 familieleden verloren. Zijn vader is de rest van zijn leven achtervolgd door vreselijke angstdromen. Hij stierf in 1971, 66 jaar oud. Rob heeft nog steeds zijn gele ster.
Ls,
Is het mogelijk om (alsnog) in aanmerking, voor het boekje “De dans ontsprongen” over dit verhaal geschreven, te komen? Dit mag ook een kopie zijn.
In afwachting van uw reactie,
Met vriendelijke groet,
Rik Teunissen